1 2 3 4

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w ramach działania 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju.

Miejscowości

Wiadomości

Jeleń szlachetny (Cervus elaphus) jest największym europejskim przedstawicielem rodziny jeleniowatych. Zamieszkuje lasy na nizinach i w górach. Tworzy niewielkie stada.

jelenfotMS (1)
Osiąga wagę do 350 kg, długość ciała od 1,65 do 2,5m oraz wysokość w kłębie od 0,75 do 1,5m. Samce zwane bykami są większe od samic, łań. Ubarwienie sierści zmienne, latem brązowo płowe, zimą bardziej szara. Ubarwione są zazwyczaj jednolicie, jedynie młode osobniki wyróżniają od starszych plamy na sierści. Samce posiadają na szyi dłuższe włosy tworzące charakterystyczną grzywę. Ogon jeleni dochodzi do 15 cm długości.

JELEN(Cervus elaphus) M Strusiewicz 2133
Poroże wyrasta samcom, gdy skończą rok życia. Jest ono nierozgałęzione, dlatego też myśliwi nazywają takie osobniki szpicakami. Po zrzuceniu takiego poroża na wiosnę wyrasta im poroże z trzema lub czterema odnogami. Każde następne poroże ma o jedno lub dwa odgałęzienia więcej. Odnotowywano osobniki, które miały 30 odgałęzień. Myśliwi używają specjalistycznego nazewnictwa w oparciu o liczbę par odrostków, tak więc samiec o 6 parach odgałęzień nazywany jest dwunastakiem, o 7 parach, czternastakiem itd. Największe poroża mają samce w wieku od 10 do 15 lat. Waga poroży od 5 kg do 15 kg. Rosnące poroże pokryte jest skórą, zwaną scypułem. Po osiągnięciu właściwych dla danego osobnika rozmiarów poroża scypuł zamiera i jest ścierany przez zwierzę o drzewa, powodując czasami szkody w lasach. Jelenie zrzucają poroże na przełomie zimy i wiosny. Nowe poroże kończy swój wzrost w sierpniu.

JELEN(Cervus elaphus) M Strusiewicz 9951
Jelenie odżywiają się pokarmem roślinnym. W skład ich diety chodzą rośliny zielne, gałęzie i pędy drzew i krzewów, grzyby i jagody. Odwiedzają również opuszczone wsie w Bieszczadach poszukując starych sadów, gdzie zjadają opadłe owoce. Są aktywne o brzasku i wieczorem.

JELEN(Cervus elaphus) M Strusiewicz 0525
Okres godowy przypada jesienią. Nazywany jest rykowiskiem. Bieszczadach najczęściej przypada on od połowy września do połowy października. Sygnałem do rozpoczęcia zalotów są pierwsze przymrozki. Samce walczą o stada łań zwane chmarami. Za oręż służą bykom ich poroża. Samice po ciąży, która trwa 235 dni rodzą jedno lub dwa młode.

Piotr Kutiak
www.przewodnik-bieszczady.pl

jelenfotMS (2)

jelenfotMS (3)

jelenfotMS (4)

jelenfotMS (5)

jelenfotMS

Sarna (Capreolus capreolus) jest ssak z rodziny jeleniowatych, pospolitym na terenie całego kraju.Występuje w małych stadach w lasach oraz w obrębie pól i łąk. Długość ciała od 95 do 130 cm (w tym tułowia ok. 70 cm), wysokość w kłębie ok. 75 cm, masa ciała nie przekracza 36 kg. Posiada smukłe ciało i wysokie nogi. Ubarwienie sierści: czerwonobrązowa w lecie, siwobrązowe lub siwożółte w zimie. Charakterystyczna biała plama na pośladkach w gwarze myśliwskiej nazywana jest lusterkiem. Samce zwane rogaczami lub koziołkami posiadają niewielkie poroże (parostki), które zrzucają na początku zimy. Najbardziej rozwinięte parostki rzadko mają więcej niż trzy rozgałęzienia. Najmocniejsze poroża mają kozły w wielu od 5 do 8 lat. Samice (kozy) nie posiadają rogów.

SARNA(Capreolus capreolus) M.Strusiewicz 9600

Sarny są roślinożercami. W skłąd ich doety wchodzą rośliny zielne, pędy i gałązki drzew i krzewów, porosty oraz jagody. Ruja odbywa się od połowy lipca do połowy sierpni. Ciąża trwa 40 tygodni, z czego rozwój płodu trwa 22-24 tygodnie. Jest ona przedłużana, co jest zjawiskiem wyjątkowym wśród jeleniowatych. Rodzące się w maju koźlęta maja ochronną szatę w postaci białych plamek na grzbiecie. Umożliwia im to ukrycie się w zaroślach w pierwszych tygodniach życia, kiedy nie są w stanie podążać za matką. Matka pozostawia młode w zaroślach, co pewien czas podchodząc je nakarmić. Dlatego też, gdy znajdziemy młode nie wolno go zabierać ze sobą, w pobliżu na pewno jest jego matka.

Piotr Kutiak
www.przewodnik-bieszczady.pl

 SARNA(Capreolus capreolus) M.Strusiewicz 0976a

Artykuły

Atrakcje w Dorzeczu Wisłoka

Ciekawe miejsca w Dorzeczu Wisłoka

Cerkwie, koscioły i cmentarze w Dorzeczu Wisłoka

Szlaki turystyczne w Dorzeczu Wisłoka

Szlaki rowerowe w Dorzeczu Wisłoka

Zabytki w Dorzeczu Wisłoka

Fauna w Dorzeczu Wisłoka

Flora w Dorzeczu Wisłoka

Filmy VIDEO HD

 

Kontakt

Beskidzki Portal Turystyczny wdorzeczuwisloka.pl Redaktor Naczelny Maciej Dufrat 502 920 384
 Potrzebujesz reklamy? ZADZWOŃ502 920 384